Hållbar hälsa

Det är nästan andäktig stämning i bilen när vi närmar oss Åke Wickströms gård utanför Svenshögen. Landskapet är backigt, upp och ner går det, och runt varje hörn öppnar sig en sjö med fantastiska vyer. Små idylliska gårdar prunkar längs vägen i sommargrönskan, Sverige från sin allra bästa sida. Vi försvinner iväg i drömmar om hur vi skulle kunna bo på en sådan plats i framtiden, ha en gård, en resturang, pensionat, retreat… Efter många kringelkrokar kommer vi fram till Åkes hem, i utkanten av Solhälla kursgård vid sjön Hällungen. Och frågan är om vi inte hamnat på nästan ett sånt ställe vi satt och drömde om? Fast ändå annorlunda. Stämningen är ”alternativ” – människor i vida yogabyxor går långsamt omkring, sitter i grupper på marken, spelar gitarr, leker med barnen. Åke var med och startade kursgården en gång i tiden, men driver nu Hållbar hälsa tillsammans med frun Tingting.

Åke Wickström är något av gubben mot strömmen. Han började sin bana på Chalmers, där han sedemera doktorerade och undervisade i datavetenskap under många år. Sedan tog hälso- och miljöintresset över och han flyttade till Svenshögen utanför Stenungssund och drog igång kursgården som då hette Hällungen. Nu är han i teorin pensionär, men mycket aktiv som odlare, föreläsare och inspiratör inom ekologisk odling och hälsa.

Huset är omringat av pallkragar och grönsaksland där Åke och Tingting odlar för husbehov. Där finns också några växthus fyllda med olika varianter av gröna blad: en riktig basvara i raw food. Åke äter själv mestadels raw food, det vill säga bara mat som inte har värmts upp över 40 °C och framförallt grönsaker som har växt ovan jord. Det är också en populär kosthållning bland besökarna på kursgården. I ett av grönsakslanden står en radda solfångare. Åke exprimenterar med olika uppvärmningsformer och vill skapa ett exempel på ett hållbart samhälle i miniatyr.

En bit bort från huset ligger Åkes odlingar, där växer de flesta sorter grönsaker. Ett gäng WWOOF:are (World Wide Opportunities on Organic Farms) arbetar på fälten, de är volontärer från olika länder som hjälper till på gården i utbyte mot mat och husrum. ”Det är inte lätt att få ihop ekonomin i en sånhär verksamhet”, säger Åke och instämmer i vad de flesta av våra leverantörer berättar, ”så volontärerna är ett välkommet bidrag.”