däck växjö

Hur påverkas dina däck miljön?

De senaste åren har däcktillverkarna arbetat hårt för att mildra denna påverkan på miljön under däckets livslängd. Även du kan själv vara med och påverka dels miljön samt även din egen ekonomi. Du kan bland annat se till att alltid ha rätt lufttryck, eftersom ett felaktigt lufttryck påverkar din bränsleekonomi.

Återvinningsföretag som Skrotfrag organiserar insamling av däck som är utslitna. Alla nya däck har därför en återvinningsavgift, som du som köpare betalar när du köper däck. Detta finansierar återvinningen av dina däck när de är utslitna.

Oljor i dina däck

I många däck finns det så kallade HA oljor. De används som mjukgörare men är farliga för miljön och även för hälsan, då de är cancerframkallande. Dessa oljor är även giftklassade och bryts ner långsamt. Det gör att de samlas i naturen och förstör och skadar den. Ha oljor påverkar genom hela däckets livstid. Först när det tillverkas, sedan när du kör med det och även när det återvinns. Idag är det många däcktillverkare som producerar däck utan dessa farliga oljor. Dessa däck kallas för miljödäck. Se Olofssons Kylarverkstad & Däck miljömärkta däck i Karlkrona, Ronneby. Kontakta dom för mer information.

däck
Miljömärkta däck

De så kallade Svanmärkta däck uppfyller miljökrav som blivit satta av Nordens officiella miljömärkning Svanen. De kraven som måste uppfyllas är bland annat;

  • Det får inte finnas HA oljor i slitbanan
  • Däcken ska ha ett lågt rullmotstånd
  • Lågt buller
  • Däcken ska tillverkas i miljöanpassade fabriker

Däcken ska uppfylla särskilda kvalitetskrav på bland annat gränsvärden för bly, kadmium och lösningsmedel.