Gärdesgårdar – ett gediget hantverk med mycket känsla


Jag har precis fått upp en riktigt stilig gärdesgård och är väldigt imponerad av själva hantverket och materialet man använt till den.

Årsringar från jämtgärdesgård

Tidlösa gärdsgårdar

En gärdsgård är någonting som aldrig går ur tiden, ett staket av ett extremt hållbart material. Det material företaget Jämtgärdsgård använder när de tillverkar sina gärdsgårdar är verkligen helt fantastiskt. En naturlig obehandlad variant som är väldigt hållbart, både sett till livslängd och ur ett miljöperspektiv, hur bra som helst enligt mig.

Tillbehören till gärdsgårdarna håller samma kvalité i materialväg

Något som imponerade på mig hos Jämtgärdsgård var att de även hade handsmidda beslag från deras egen smedja. Detta gjorde att jag kunde skapa min helt unika gärdsgård både gällande material och mått, vilket är något jag drömt om sedan barnsben. Jag gillar verkligen deras arbetssätt, allt är miljövänligt och det känns bra i hjärtat att göra ett klokt miljöval genom att handla hantverk från deras tillverkning.

Vad vacker lantmiljö definierar

En vacker lantmiljö är för mig en gärdsgård tillverkad i naturligt material, ofärgat och lite rustikt. Anledningen till att jag valde Jämtgärdsgårds modell var att jag vet att de valt råvaran med omsorg. Det i sin tur ger mig som kund en garanti om att jag får en unik och hållbar produkt, perfekt anpassat för mitt hus. Ett enkelt sätt att rama in och skapa ett helhetsintryck.

Jämtgärdsgårds material vid tillverkning av gärdsgårdar

Tillverkningen av min gärdsgård skedde för hand av naturligt material, precis som alla deras produkter. Varje produkt bindes med vidjor på plats och är fackmannamässigt gjort. Vidjor är små senvuxna granar som klyvs och ångkokas innan bindningen påbörjas. Vad jag fick till mig var att granarna som används kommer från Jämtländska urskogar och att bekräftelsen på att de är senvuxna syns genom att årsringarna är väldigt täta på granen. De brukar välja material till gärdsgårdar som är minst 80 år, helst över 100 år gammalt för senvuxet virke är av högre kvalité och det i sin tur gör att det är mer motståndskraftigt mot röta. Något som såklart är väldigt tacksamt för plånboken.