Förbättra din konståkning


I en ny studie föreslår forskare vid Lunds universitet en skridskoteknik som är mer energieffektiv än traditionella ”klipptekniker”. De tror att upptäckten kan leda till bättre isprestanda på lång sikt. Genom att åka i en båge kan en hockeyspelare ta sig dit lika snabbt, men med mindre energi.

  • Vår analys visar att spelare tappar energi varje gång de skär in i en ny riktning. Ann-Marie Pendrill, professor i fysik vid Lunds universitet, sa att sådana förluster inte förekommer vid cirkelbågesåkning.
  • Genom att studera grundläggande fysiska begrepp som kraft, energi och momentum kan vi få en djupare förståelse för hur ryttare ökar sin kinetiska energi. Forskningen bygger på analys av ett brett utbud av tunnfilmsmaterial.


Mer effektiv skridskoteknik gynnar även konståkare

Under all skridskoåkning tappar skidåkaren gradvis fart och måste fylla på med ny energi. Traditionellt skjuter man med en skridsko och fortsätter åt andra hållet med den andra. Om spelaren skjuter i en båge från sidan, flyttas ryttarens tyngdpunkt närmare den osynliga mitten av cirkeln. Att bibehålla momentum innebär att öka hastigheten, ungefär som en konståkares snurr. Energin som tillhandahålls av musklerna omvandlas sedan till kinetisk energi utan den energiförlust som uppstår när man ändrar riktning i traditionella insättningar. Läs mer om konståkningsskridskor som passar både nybörjare och proffs.

 

Långfärdsskridskor

Den nya skridskotekniken borde också vara bra för långa skridskoturer. ”Kan bidra till effektivare skridskoåkning” Tidigare studier av skridskoteknik har ofta utgått från film och sensorer för att beskriva professionella idrottares ridning. Till exempel presenteras ofta resultaten av dessa studier eftersom knävinkeln bör vara ett visst antal grader för bästa resultat. Sådana studier är dock vanligtvis inte relaterade till fysiska och fysiologiska principer.

Det är väldigt intressant att se hur grundläggande fysiska begrepp kommer till liv. Dessa forskningsresultat hjälper till att förbättra skridskoåkningseffektiviteten för ishockeyspelare och ger en mer solid teoretisk grund för att lära ut alternativa åktekniker. De kan också ge inspirerande lektionsexempel och spännande projektarbete för ishockeyintresserade gymnasieelever.